Sake is een Japanse drank met een alcoholpercentage van 12-16%. Het wordt gemaakt van gefermenteerde rijst en wordt vaak in combinatie met maaltijden geserveerd. Sake bestaat al eeuwenlang, maar de houdbaarheid ervan wordt in het Nederlands onderbelicht. In dit artikel bespreken we alles wat met de houdbaarheid van sake te maken heeft.
Hoe lang is sake houdbaar?
De houdbaarheid van sake hangt af van een paar factoren, zoals de kwaliteit van de rijst, de fermentatietijd, de manier waarop de sake is geproduceerd en de hoeveelheid alcohol. Omdat sake een hoog alcoholgehalte heeft, is het meestal langer houdbaar dan andere soorten dranken. In de regel blijft sake minimaal een jaar goed. Sake kan door de consument tot twee jaar na de produktiedatum worden gedronken. In dat geval dient het goed bewaard te worden. Bij een juiste wijze van bewaren (bijvoorbeeld in een koele, droge en donkere plek) kan het zelfs langer houdbaar zijn dan twee jaar.
Hoe wordt sake gemaakt?
De authenticiteit van sake wordt bepaald door de kwaliteit van de rijst, de fermentatietijd en de manier waarop de sake is geproduceerd. Sake wordt gemaakt van een mengsel van speciaal vermalen rijst, water en koji (sporen van de schimmel Aspergillus oryzae die als gistingstoevoeging wordt gebruikt.) Bij het fermenteren van sake wordt een tweede ingrediënt toegevoegd, namelijk gistingalcohol of ethanol. Dit wordt gedaan om de smaak, aroma en textuur van de sake te verbeteren. Deze stap wordt gewoonlijk twee keer herhaald.
Hoe kan je sake bewaren?
Om ervoor te zorgen dat de sake zijn smaak en kwaliteit behoudt en langer houdbaar is, adviseren sake-experts je om de fles bij kamertemperatuur in een donkere, koele en droge ruimte te bewaren. Ook is het belangrijk om de fles niet langer dan een maand open te laten staan. Omdat sake van nature veel alcohol bevat, doe je er ook goed aan om de fles te bewaren buiten het zonlicht. Sake die in de koelkast bewaard wordt, is meestal twee tot drie maanden houdbaar.
Hoe kan je sake herkennen?
Het herkennen van gezuiverde, goede sake is vrij eenvoudig. De algemene criteria zijn dat het er helder uit moet zien en een licht zoete, fruitige geur moet hebben. Sake met een hoog alcoholgehalte zal meer zoet, en minder bitter smaken. Een goede sake zal een beetje bitter smaken, maar het alcoholgehalte nooit te hoog zijn. Het is aan te raden om een proeverij te doen van verschillende soorten sake en diens smaak eens te vergelijken.
Conclusie:
Sake is een Japanse drank met een alcoholpercentage van 12-16%. De houdbaarheid ervan hangt af van de kwaliteit van de rijst, de fermentatietijd, de manier waarop de sake is geproduceerd en de hoeveelheid alcohol. In de regel blijft sake minimaal een jaar goed, maar door een juiste wijze van bewaren (bijvoorbeeld in een koele, droge en donkere plek) kan het zelfs langer houdbaar zijn. Om de smaak, aroma en textuur van de sake te behouden, is het belangrijk om de fles bij kamertemperatuur in een donkere, koele en droge ruimte te bewaren.