Houdbaarheid van sherry

Sherry is een Spaanse wijnsoort die gemaakt wordt met druiven uit de provincie Jerez de La Frontera in de regio Andalusië. Het wordt al meer dan 2000 jaar geproduceerd en is uitgegroeid tot een populaire drank in veel landen van de wereld. Maar hoe lang is sherry houdbaar?

Hoe lang is sherry houdbaar?

Sherry is een versterkte wijn, wat betekent dat er brandy of likeur aan toegevoegd is om het alcoholgehalte te verhogen. Hierdoor heeft het een hogere houdbaarheid dan veel andere soorten wijn. Na de productie heeft sherry een bewaarperiode nodig voor het wordt geserveerd. Dit proces heet oxidatie en zorgt ervoor dat de smaak en aroma’s verbeterd worden. De houdbaarheid van sherry hangt vaak af van welk type je hebt en hoe je het bewaard. De verschillende categorieën mogen verschillende duur van de bewaarperiode hebben.

Lichtere sherry’s zoals fino en manzanilla of woeste droge sherry’s zoals Amontillado en Palo Cortado kunnen meerdere jaren bewaard worden en hun volle smaak behouden. In aanmerking genomen dat je het goed bewaart, kan zo’n sherry maximaal 5 tot 10 jaar houdbaar zijn. Donkere sherry’s zoals Oloroso en Pedro Ximenez hebben meestal meer brandy toegevoegd, waardoor ze een veel langere bewaarpersone hebben. Deze sherrys kunnen maximum 40 jaar bewaard worden, maar helaas verliezen ze na verloop van tijd hun aroma en karamelachtige smaak.

Het is belangrijk te onthouden dat sherry nooit te lang in het fles mag blijven staan omdat het kwaliteit en smaak kan verliezen. Het is ook belangrijk om de fles goed op te slaan, in een koele, donkere en schone omgeving. Daarom is het meestal beter om de sherry binnen enkele maanden of in elk geval binnen één jaar na de opening op te drinken.

Wat is sherry?

Sherry is een aromatische, versterkte wijn die vooral in Spanje wordt geproduceerd. Deze speciale drank heeft veel verschillende varianten. Elk van deze varianten heeft zijn eigen smaak, aroma en textuur. De meest bekende categorie sherry’s zijn fino (droge witte sherry), manzanilla (lichtere versie van fino), oloroso (droge donkere sherry), amontillado (een mix van droge en zoete sherry), palo cortado (een amontillado-achtige sherry), pedro ximenez (zoete sherry) en cream sherry (kaneel-achtige sherry). Elk type sherry wordt veelal gecombineerd met gefrituurde vis, salades, pittig gekruide gerechten, vers fruit en zoete desserts.

Wat kunt u met sherry doen?

Sherry wordt vaak geserveerd als aperitief of digestief. Het wordt ook heel vaak gebruikt bij het koken. Niet alleen om gerechten te bereiden, maar ook om bij gebraden gerechten en sauzen toe te voegen. Verder kan sherry worden gebruikt om vlees, vis, gevogelte en groenten op smaak te brengen voor het bakken of koken. Ook is het een perfecte ingrediënt voor gazpacho (Spaanse koude soep) en bijvoorbeeld voor dressings en marinades.

Sherry is ook een perfecte aanvulling op desserts, zoals ijs, pudding en taarten. Het kan ook worden gebruikt om cocktails te bereiden. De meest beroemde cocktail met sherry is de ‘Sherry Cobbler’, die van sherry, suiker, ijs, citroen of limoenen, frambozen of aardbeien en mintblaadjes is gemaakt.

Sherry is geen typische ‘drank’ die je zo uitkoopt en direct drinkt. Het is een drank waarmee je vele variëteiten maakt en kunt combineren. Er bestaan tal van manieren om sherry bij voedsel te serveren en te gebruiken in cocktailcreaties. Door de verscheidenheid aan smaak- en aromaprofielen is sherry een waardevolle drank met veel voordelen.

Plaats een reactie