Houdbaarheid van tankbier

Tankbier, ook wel bekend als draught beer, pond bier of kokend bier, is een soort bier dat uit een tank wordt geschonken en vaak verkocht in bepaalde cafés, restaurants en pubs in Nederland. Het is een populaire keuze bij veel mensen omdat het een vers biersmaak heeft. Maar hoe lang blijft tankbier houdbaar?

Wat is tankbier?

Tankbier is een lagerbier dat al gebrouwen is maar ook nog enige tijd staat te gisten. Het is gegist in zuurstoftanks, zodat het een vers en stevig smaakpallet heeft. Tegenwoordig worden veel tankbieren koud geserveerd in kroezen, waardoor het een fris en verfrissend smaakpallet heeft.

Tankbier wordt als het ware ‘geschoten’ uit de tank. Hierdoor is het een van de pureste vormen van bier. Doordat het bier nog steeds in de tank ligt, blijft het vers en staan de boerlings, de delen van het bier dat koolzuur produceert, nog steeds. Hierdoor blijft het een stevige smaak hebben, die perfect past bij verschillende maaltijden.

Hoe lang is tankbier houdbaar?

Tankbier is zo’n 3 tot 6 maanden houdbaar, als het goed bewaard wordt. Als het bier eenmaal uit de tank is geschonken, moet je het binnen zeven dagen opdrinken. Als het langer dan 7 dagen bewaard wordt, kan het zijn dat de smaak verandert. Dit komt doordat het bier oxidatie onderwerpt, dit betekent dat het bier wordt blootgesteld aan lucht waardoor het snel kan bederven.

Het is dus belangrijk dat tankbier goed bewaard wordt, liefst op een koele en donkere plaats. Tankbier mag ook niet in de zon worden bewaard, want hierdoor zal de smaak snel veranderen. Voordat je het opslaat, moet je ervoor zorgen dat het bier goed gekoeld is. Bovendien moet je het afdekken om bacteriegroei tegen te gaan en erop te letten dat je het niet te warm bewaard.

Wat kun je met tankbier?

Tankbier kan op verschillende manieren worden geconsumeerd. Het kan als een aperitief op speciale gelegenheden worden geserveerd, maar je kunt het ook mengen met andere dranken om een lekkere cocktail te maken. Het kan ook worden gebruikt als basis voor een verscheidenheid aan biercocktails. Elk jaar zijn er verschillende wedstrijden en festivals gewijd aan het maken van tankbiercocktails, waar mensen hun biercocktailrecepten mogen presenteren en beoordeeld worden.

Tankbier is ook heerlijk met een maaltijd, het is een fantastische match voor bepaalde Spaanse gerechten zoals paella en ook voor Franse gerechten zoals cassoulet. Het combineert perfect met pizzas, kipgerechten en chili. Tankbier is ideaal om tijdens een etentje te serveren, omdat het licht van smaak is en het perfect smaakt bij een warm maal. Het is ook een goede optie om op een warme dag te drinken omdat het erg koud kan worden geserveerd.

Conclusie

Tankbier is een van de meest populaire bieren in Nederland en wordt vaak geschonken in cafés, restaurants en pubs. Doordat het bier zo vers is, heeft het vele smaakvariaties. Het bier moet goed bewaard worden om optimale smaak te behouden en het is ongeveer 3 tot 6 maanden houdbaar. Het wordt vaak als aperitief geserveerd en het combineert perfect met een maaltijd. Tankbier is een lekker én vers drankje dat zeker de moeite waard is om te proberen!

Plaats een reactie