Houdbaarheid van Tapenade

Tapenade is een regionale delicatesse die voornamelijk gebruikt wordt in de Hollandse, Franse en Spaanse keuken. Het is een soort smeersel dat gemaakt wordt van kappertjes, olijven en knoflook die fijngemalen of gestampt worden. Het product is in staat om bijna elk gerecht een meer complexe smaak te geven, omdat alle ingrediënten zorgen voor de nodige aroma’s. Hoewel de ingrediënten warme smaken opwekken, wordt de tapenade vaak gebruikt in koude gerechten .Het gebruik van tapenade is lange tijd populair geweest, maar er zijn een aantal vragen rondom de houdbaarheid van tapenade.

Hoe lang is tapenade houdbaar?

Tapenade is zo’n vijf tot zes maanden houdbaar in de koelkast. Vaak worden er stoffen toegevoegd om een langere houdbaarheid te bewerkstelligen. Bij het bereiden van tapenade is het echter van belang dat alle versgeperste ingrediënten en olijfolie volledig vers zijn. Op deze manier wordt de kwaliteit en smaak behouden. Ook is het van belang dat de tapenade goed gekoeld wordt bewaard. Op hete dagen is het bovendien raadzaam de tapenade zo min mogelijk te verwarmen, omdat het product snel bederft.

Hoe kan je tapenade bewaren?

Bij het maken van tapenade is het belangrijk om alle ingrediënten vers en schoon te gebruiken. De tapenade behoudt hierdoor een hoge kwaliteit. Wanneer alle ingrediënten klaar zijn, is het verstandig om de tapenade schoon in donker gekleurd glas te bewaren. Let op dat de tapenade geen bacteriën bevat. Ook is het belangrijk om de tapenade direct na het maken in de koelkast te plaatsen. De koelkasttemperatuur moet lager zijn dan 7 graden Celsius. Uiteraard is het ook verstandig om de tapenade af te dekken zodat de smaak en aroma behouden blijven. Het afdekken met aluminiumfolie is hiervoor een goede optie, omdat de aluminiumfolie niet in direct contact komt met de tapenade.

Hoe kun je tapenade gebruiken?

Tapenade is een veelzijdig product en kan in heel veel gerechten worden gebruikt. De meest voorkomende manier om tapenade te gebruiken is om het als spread op brood, tosti’s of crackers te smeren. Ook kan het gebruikt worden als dip voor groenten. Ook kan het gebruikt worden als saus voor visgerechten of als garnering bij salades.

Conclusie

Tapenade is een veelzijdig product dat in heel wat gerechten gebruikt kan worden. Tapenade is minimaal vijf tot zes maanden houdbaar en kan het best schoon en koel bewaard worden. Om de kwaliteit en smaak van de tapenade te behouden, is het belangrijk dat alle ingrediënten vers en schoon zijn. Tapenade is een delicatesse die het best gebruikt kan worden al een spread, dip, saus of als garnering.

Plaats een reactie