Houdbaarheid van Tawny Port

Tawny port is een type van rode wijn dat duidelijk verschilt van andere soorten rode wijn. Het heeft een zoete smaak, een lange, aromatische geur en een uitgesproken kleur. Maar voordat je dit type wijn kunt genieten, is het belangrijk om te weten hoe lang het wordt bewaard voordat het een onbruikbare drank wordt. Hieronder vindt u wat u moet weten over de houdbaarheid van tawny port.

Wat is tawny port?

Tawny port is een type Portwijn dat voornamelijk in de Portugese regio Douro Valley wordt geproduceerd. Bij het maken van tawny port, worden diverse variëteiten druiven gemengd. Omdat het een zoete wijn is, voegen wijnmakers geraffineerde suiker toe om de smaak te versterken. Bovendien voegen ze oxiderende additieven toe om de smaak te verfijnen. Aangezien er een langere rijping vereist is, worden tawny portwijnen alleen gebotteld nadat ze vele jaren in vaten hebben gerijpt.

Hoe lang is tawny port houdbaar?

Tawny port is een wijn die bedoeld is om een langere tijd te bewaren. De gemiddelde houdbaarheid van tawny port bedraagt een jaar als hij op een koel, donker en vochtig plek wordt bewaard. Maar als je een fles tawny port opent en de resterende inhoud conserveert, is deze niet meer zo lang houdbaar. Om de kwaliteit en smaak te behouden moet je binnen 6 maanden na het openen van de fles alle resterende wijn opdrinken. Als je tawny port langer bewaart, verliest hij zijn kwaliteit en smaak aanzienlijk.

Hoe je tawny port kunt gebruiken

Tawny port is een heerlijke drank om bij maaltijden te serveren. In Portugal is het een populair aperitief, vermengd met wat ijs, citroensap en wat suiker. Het is populair om tawny port als dessert te gebruiken. Probeer eens een glas tawny port te serveren bij kaas of desserts zoals brownies, chocoladetaart of tiramisu. Ook is het een mooie aanvulling op wat ijs of crème fraiche. Op koele zomeravonden kan je ook genieten van een zelfgemaakte sangria met tawny port, een mix van fruit, wijn en sterke drank.

Conclusie

Tawny port is een speciaal type port dat veel inzet vereist. Een fles tawny port is een jaar goed als je hem op een koel, vochtig en donker plek bewaart. Maar als je een fles opent, kan je de resterende wijn maar 6 maanden opslaan. Tawny port is heerlijk bij maaltijden en desserts. Het is perfect voor de liefhebbers van zoete dranken die de wat uniekere smaken waarderen. Sta je op het punt om tawny port te proeven? Probeer het dan eens te serveren bij dessert of bij je maaltijd om de volle smaak te ervaren.

Plaats een reactie