Houdbaarheid van tonijn in blik

Tonijn in blik is een veel gebruikte vorm van voedsel dat gemakkelijk en goedkoop te verkrijgen is. Het is een prima optie als je zin hebt in vis, maar geen zin hebt om de vis vers te kopen. Helaas verliezen de inhoud en de kwaliteit van de tonijn na verloop van tijd, dus het is belangrijk om te weten hoe lang tonijn in blik houdbaar is.

Wat is tonijn in blik?

Tonijn in blik is een populaire manier om vis te eten. Tonijn wordt gevangen en vervolgens geperst en gevuld in een vacuüm- ingekookte blik. Het proces voegt geen smaakstoffen toe aan de tonijn, waardoor het ingrediënt zijn originele smaak behoudt.

De meeste tonijnen in blik zijn zalmkleurig wit of lichtbruin. Je kunt de gerookte, gekruide of matjesvariant vinden. Sommige mensen houden van het zoete smaakje van tonijn in combinatie met nacho chips of pasta’s. Om alleen te eten en als bijgerecht wordt tonijn in blik vaak gebruikt.

Hoe lang is tonijn in blik houdbaar?

Tonijn in blik is meestal 3 tot 4 jaar houdbaar, maar de meeste producenten adviseren het binnen 2 jaar na opening te gebruiken. Na twee jaar kan tonijn in blik minder smaak hebben, een voedselvergiftingsrisico met zich meebrengen of zelfs ontbinden. Ook zal de zuurgraad en voedingswaarde na 2 jaar langzaam afnemen.

Gelukkig kun je tonijn in blik lang bewaren voordat je het opent. Veel informatie over de vervaldatum van de tonijn staat op de verpakking. Deze vervaldatum laat zien hoe lang de tonijn in de originele verpakking houdbaar is. Je kunt er ook achter komen hoe lang de tonijn na openen houdbaar is, door enkele kleine letters naast de vervaldatum te lezen.

Wat kun je met tonijn in blik?

Hoewel tonijn in blik voornamelijk als ingrediënt wordt gebruikt, kun je er ook mee koken. Het voordeel van tonijn in blik is dat de smaak ervan licht maar lekker is. Het is daarom een prima en gemakkelijke optie voor allerlei gerechten, zoals salades, sandwiches, soepen of nacho chips.

Je kunt ook experimenteren met verschillende sauzen om het gerecht een speciale smaak te geven. Je kunt de tonijn met mosterd, tomatenmark of zure room combineren. De combinatie met groenten zoals sla, selderij, uien en paprika is ook erg lekker. Je kunt zelfs aardappelen, maïs en wortels combineren met tonijn in blik.

Conclusie

Tonijn in blik is een lekkere manier om vis te eten. Het is gemaakt door de tongfilet in blik te stoppen en vervolgens te vacuüm-sealen. De meeste tonijnen in blik worden geassocieerd met een houdbaarheid van 3 tot 4 jaar, maar de smaak en de voedingswaarde kunnen na 2 jaar afnemen. Het is daarom belangrijk om de vervaldatum en de kleine letters naast de vervaldatum goed te lezen. Je kunt tonijn in blik op allerlei manieren eten: als snack, als bijgerecht of als ingrediënt in verschillende gerechten.

Plaats een reactie