Houdbaarheid van Uien

Uien zijn een veel gebruikte groente in het Nederlandse keuken en zijn erg gezond en smaakvol. Er zijn veel manieren om uien te eten, van in stoofschotels tot in salades en warme gerechten. Maar hoe lang blijven uien goedgedaan? In dit artikel gaan we dieper in op de houdbaarheid van uien.

Wat zijn uien?

Uien behoren tot de familie van de mosterdfamilie, samen met andere veel gebruikte groenten zoals bieten, spruitkool en mierikswortel. Uien bestaan uit meerdere concentrische schilringen die een bolvormigachtige structuur vormen. Ze kunnen worden gegeten, geleid of gebakken, afhankelijk van de gerechten die je bereidt. Uien zijn laag in calorieën en vet, maar zitten vol met vezels, vitamine C, vitamine B-6, mangaan en folaat.

Hoe lang is uien houdbaar?

Uien zijn meestal een paar weken houdbaar, maar dit hangt af van de temperatuur, luchtvochtigheid en omgang met licht. De houdbaarheid van uien hangt ook af van of ze gelei of bewaardeuitgeprolineerde uien zijn.

Geleide uien worden vers geplukt en kunnen maximaal 10 dagen in de koelkast worden bewaard. Ze moeten in een luchtdichte bot of een papieren zak worden bewaard. Uitieneen plastic zak bewaard, verliezen ze snel hun vocht en worden ze slap.

Bewaarde uien worden vooraf geoogst, geschoond en gedroogd en kunnen langer in de koelkast bewaard worden. Ze zijn ongeveer 3-4 maanden in de koelkast bewaard en wel 1 jaar in de diepvriezer. Uien moeten in een luchtdichte container bewaard worden om te voorkomen dat er stof, vocht of bacteriën in komen.

Wat kun je met uien doen?

Uien kunnen op verschillende manieren worden bereid en gegeten. Ze zijn een toevoeging aan vele gerechten, zoals salades, soepen en sauzen. Uien zijn ook een grote toevoeging aan warme gerechten, waaronder pasta’s, risotto’s, omeletten, taco’s, hamburgers en pizza. Uien kunnen ook geleid worden en kunnen als een topping worden toegevoegd aan broodjes, toast, pizza’s of wraps. Uien kunnen ook toegevoegd worden aan sappen of smoothies voor een extra kleur en smaak.

Conclusie

Uien worden vaak gebruikt in het Nederlandse eten en hebben een grote toevoeging aan warme, koude en zoete gerechten. Uien zijn lang houdbaar, afhankelijk of ze gelei of bewaarde uien zijn en de omgang met luchtvochtigheid, warmte en licht. Uien kunnen op verschillende manieren worden bereid, geraspt, geleid of toegevoegd aan soepen, sauzen, salades, warme gerechten of sappen of smoothies.

Plaats een reactie