Houdbaarheid van Graszaad

Graszaad is een prima middel om uw tuin om te toveren in een mooie, groene gazon. Met behulp van van graszaad kunnen tuinliefhebbers hun tuin overal in Nederland kleur en karakter geven. Maar zoals bij veel andere producten is ook bij graszaad de houdbaarheid een belangrijk point. Hoe lang is graszaad precies houdbaar? Wat is graszaad en wat kun je er mee? Hierdoor kun je als tuinliefhebber het meeste uit je graszaad halen.

Wat is Graszaad?

Graszaad is een mengsel van verschillende grassoorten. Het is samengesteld op basis van de, door de tuiniermee gedefinieerde doelen, zoals: zon, schaduw, winterhardheid, tolerantie tegen droogte, omvang en kleur. Je kunt van graszaad kopen bij tuinzaken of online. De mengels bestaan vaak uit een combinatie van fijne graszaden (minder stempelvorming, maar ook minder winterhard) en stugge grassen (meer winterhard, maar ook meer stempelvorming).

Hoe lang is Van Graszaad Houdbaar?

Graszaad is ongeveer één tot twee jaar houdbaar. Als je het koopt, zorg ervoor dat er een datum van vervaldatum op het zakje staat. De zaden zullen waarschijnlijk een paar maanden geldig blijven. Wees dus voorzichtig met het kopen van te veel zaad tegelijk, om geen tegen je vlijt te lopen.

Als je graszaad gaat kopen, is het belangrijk dat je de beste graszaad koopt, omdat de oudere graszaden de capaciteit verliezen om naar behoren te groeien. Een vers pakket graszaad heeft een kans om je tuin een mooie frisse look te geven. Als je eenmaal begint met het zaaien van je graszaden, is het belangrijk dat je ze insmeert met een beschermende laag voordat je ze in de grond zaait.

Hoe te Gebruiken?

Als je van graszaad gaat gebruiken, is het belangrijk dat je leert hoe je het correct kunt gebruiken. In principe is het erg eenvoudig. Je brengt het graszaad aan op een droge, schone ondergrond. Giet vervolgens matig water erover heen en dek de plaats af met plasticfolie, of strooi kippenmest met grind over de plaats heen, zodat de zaden vochtig blijft.

U hoeft het graszaad niet te smeren of te mulchen – dat kan helpen, maar het is niet nodig voor het beste resultaat. Zorg ervoor dat het graszaad vochtig blijft tot de zaden zijn ontkiemd, waarschijnlijk twee tot drie weken na het aanbrengen. Na het ontkiemen, is het belangrijk om het gras nauwlettend in de gaten te houden, om ervoor te zorgen dat het goed onderhouden wordt.

Conclusie

Graszaad is een krachtig en vertrouwd gereedschap waarmee tuinliefhebbers in Nederland hun tuin kunnen beplanten. Net als bij vele andere producten, is ook de houdbaarheid van graszaad vanaf datum van aankoop ongeveer één tot twee jaar. Het is daarom belangrijk dat je graszaad koopt met een datum van vervaldatum.

Graszaad correct gebruiken is, zoals gezegd, relatief eenvoudig – breng het aan op een droge, schone ondergrond, geef het matig water en dek de plek af. Als je van graszaad gebruikt, zul je zien dat je tuin binnen een paar weken kleur en karakter krijgt.

Plaats een reactie