Houdbaarheid van van port

Van port, ook wel “geporteerde wijn” genoemd, is een gekoelde en versterkte wijn gebotteld in een range van soorten. Het is populair in veel gerechten en dranken, waardoor het al vele jaren een gewilde drank is. Hoewel het een gewaardeerd drankje is, vraag je je misschien af hoe lang van port houdbaar is.

Wat is van port?

Van port is een zoete drank die wordt gemaakt van de druiven uit de Douro-vallei in Portugal. De druiven worden geperst en vervolgens gedurende enkele weken gefermenteerd. Hieruit resulteert een watervrije alcoholische drank die het distillatieproces moet doorlopen om de zoete smaak te krijgen die zo karakteristiek is voor van port. Nadat het proces is voltooid, wordt het in flessen gebotteld en vervoerd naar gebieden buiten Portugal.

Hoe lang is van port houdbaar?

Hoewel je het beste de datum van de flessencodering zou moeten bekijken, zoals met elke andere drank, ligt de houdbaarheid van van port aanzienlijk langer. Wanneer je het goed bewaart, kan van port vijf of meer jaren houdbaar blijven. Maar onthoud dat van port, net als elke andere drank, een kortere houdbaarheidsdatum heeft. Als je de kwaliteit van de van port wilt behouden, drink deze binnen een jaar of twee na de initiële botteling.

Hoe bewaar je van port?

De verlenging van de houdbaarheid van van port hangt af van de manier waarop je het bewaart. Het is het beste om van port bij een kamertemperatuur op te slaan. De fles dient diep te worden gekoeld, bijvoorbeeld in een kelder of een koelkast. Als de temperatuur te hoog is, kan de van port taai worden. Uiteraard kun je ook een speciaal ontworpen wijnklimaatkast installeren voor het optimale resultaat.

Wat kun je ermee doen?

Voor iemand die het lekker vindt, kan van port gedronken worden met verschillende soorten voedsel of alleen. Port past perfect bij chocola, gekarameliseerde bonbons, taarten en zelfs kaas. Er zijn zelfs heerlijke portwijnmonsters met sterke smaken zoals donkere chocolade, gedroogde vruchten, frambozen of amandelen. Bovendien kun je port gebruiken in een paar verschillende cocktails, alcoholvrije dranken en andere heerlijke drankjes.

Conclusie

Van port is een waardevol drankje dat wordt geproduceerd in verschillende stijlen. Hoewel de meeste van portflessen bestand zijn tegen extreem hoge temperaturen, is het het beste om het bij kamertemperatuur te bereiden. De gemiddelde houdbaarheid ligt tussen vijf en zeven jaar, maar kan veel langer zijn wanneer je op de juiste manier voor je port zorgt. Het voordeel van van port is dat het perfect past bij zowel zachte als sterke smaken. Van port kan dus op vele manieren worden gebruikt en is een heerlijke drank om te drinken.

Plaats een reactie