Houdbaarheid van verse zalm

Zalm, één van de meest voedzame vissoorten, wordt vaak gebruikt in gerechten die voedzaam en verrukkelijk tegelijk zijn. Het hoge eiwitgehalte, de gezonde vetzuren in de vis en de voedzame mineralen maken zalm een favoriet bij velen. Echter, omdat het licht bedervelijk is, is het belangrijk om te weten hoe je de meeste tijd en smaak uit deze verrukkelijke vis haalt.

Wat is zalm?

Zalm komt van nature voor in gematigde oceanen over de hele wereld, waaronder Atlantische en Pacifische oceanen. Eenmaal gevangen, wordt de zalm gekoeld om het bederf te vertragen. De meeste zalm die tegenwoordig wordt geconsumeerd, wordt kunstmatig gekweekt. Zalm vangen of kweken kan worden gedaan met de wilde zalm uit de oceanen of met de zalmkwekerijen die meestal algen en andere voedingsmiddelen kweekten om de vis te voeden. De meest voorkomende zalmsoorten zijn chinook (dichtbij de Noordelijke poolcirkel), keta (verder naar het zuiden) en sockeye (meestal het dichtst bij de evenaar). De vis wordt vervolgens verpakt en verzonden naar supermarkten over de hele wereld.

Hoe lang is zalm houdbaar?

Het is belangrijk om te weten dat de houdbaarheid van verse zalm sterk kan variëren, afhankelijk van welke soort zalm je koopt. Als je wilde zalm koopt, dan is de houdbaarheid gewoonlijk korter (ongeveer twee dagen) dan als je gekweekte zalm koopt (vier tot vijf dagen). Het verlengen van de houdbaarheid van zalm begint met het verwerken van de vis zo snel mogelijk nadat deze is gevangen. Als je verse zalm koopt, zorg er dan voor dat de zalm koud is gehouden, om bederf te verminderen.

Hoe bewaren?

Vers gevangen of gekweekte zalm moet worden bewaard in de koelkast bij een temperatuur van 4 ° C. Wordt de verpakking van de zalm aangetast door warmte, vocht of andere schadelijke invloeden? Dan is de zalm waarschijnlijk niet meer verkrijgbaar of veilig. Zalm wordt vaak verpakt in plastic schalen of geportioneerde bakken bedekt met plasticfolie. Beide verpakkingen kunnen bederf verminderen, maar als het plastic aangetast is, neem ook hier geen risico met de zalm.

Hoe zalm conserveren?

In de supermarkten is naast verse zalm, ook gedroogde en gerookte zalm verkrijgbaar. Gerookte zalm is veruit de langst houdbare zalm, gewoonlijk zeven tot acht dagen, in de koelkast bewaard. Bij een lagere temperatuur kan de gerookte zalm meestal maximaal drie maanden houdbaar blijven. Gedroogde en gerookte zalm kunnen worden gegeten alsof het vers was, of je kunt het opwarmen door het grondig te weken in koud water of het te stoven in een beetje te verhitten boter.

Wat kun je ermee?

Vers verkochte of bevroren zalm is zeer veelzijdig en kan worden bereid in een grote verscheidenheid aan gerechten. Je kunt zalm bijvoorbeeld koken in de oven, grillen in een pan, frituren of een salade maken. Door de versheid en het milde, maar volle smaak is deze vis perfect om andere smaken ermee te combineren en is het gemakkelijk op te warmen met ingrediënten als rode ui, cherrytomaatjes, citroensap, uien of knoflook. Hiermee kun je een heerlijke visgerecht of licht maal bereiden.

Samenvatting

Zalm is een verrukkelijke vis die bijna overal verkrijgbaar is. We kennen het natuurlijk wilde zalm uit de oceanen en de gekweekte zalm van de kwekerijen. Als je wilde zalm koopt, dan is de houdbaarheid gewoonlijk korter dan als je gekweekte zalm koopt. Voor beide soorten geldt dat ze koel moeten worden bewaard om de meeste tijd en smaak eruit te halen. Je kunt zalm koken in de oven, grillen in een pan, frituren of een salade maken en je kunt het opwarmen met verschillende smaken. Naast vers is er ook gerookte en gedroogde zalm. De meest houdbare is gerookte met een houdbaarheid van zeven tot acht dagen.

Plaats een reactie