Houdbaarheid van vis invriezen

Vis invriezen is een gewone manier van voedselconservering die al geruime tijd wordt gebruikt, waardoor we lange tijd kunnen genieten van vers gevangen vis. In deze gids wordt verder ingegaan op wat de houdbaarheid van vis invriezen is, waarom je dit zou willen doen en wat er moet gebeuren om de houdbaarheid te verlengen.

Wat is vis invriezen?

Vis invriezen is een gewone manier om vis in goede staat te houden. Het betreft het proces waarin het vocht uit het vlees door koelen of vriezen bevriest en vervolgens als blokjes of plakjes in een plastic container of een vriezerdoos wordt bewaard. Vis invriezen heeft het voordeel dat het bewaartijden vele malen langer dan die van vers gevangen vis zijn.

Hoe lang is de houdbaarheid van vis invriezen?

De houdbaarheid van vis invriezen is afhankelijk van een aantal factoren. In het algemeen is vis in een vriezer bij 0 graden Celsius tot 9-12 maanden houdbaar. Grotere stukken vis kunnen efficiënter worden bewaard als ze diep vriestemperaturen worden blootgesteld. Vis die wordt bewaard bij -18 graden Celsius is meestal 6-8 maanden houdbaar. Bovendien moet er bij visconservering worden gezorgd dat er geen lucht aan het product komt, als ultraviolet licht. Als het vochtpercentage in een verpakking te hoog is, kan het ook worden verlaagd door de temperatuur te verlagen.

Waarom vis invriezen?

Vis invriezen is een geweldige manier om te genieten van versheid en kwaliteit van gevangen vis, zelfs wanneer er een aanzienlijke tijdspanne is verstreken sinds de vis gevangen is. Vis invriezen is een effectieve en goedkope manier om soorten vis te bewaren die je waarschijnlijk niet vers in een supermarkt zult vinden. Vis invriezen is ook effectief om de versheid te behouden als je het vis van verre bestemmingen hebt. Bovendien vermindert het ook de kans op schimmelvorming.

Gemak van vis invriezen

Het invriezen van vis is relatief eenvoudig. Het is belangrijk dat de vis snel wordt gekoeld na het vangen of aankopen. Bij het invriezen, vul dan een plastic container of vriezerdoos met visstukken, en plaats deze in de diepvries. Vul de container of doos niet te vol om verspilling te voorkomen. Afhankelijk van de dikte en de kwaliteit van de vis, duurt het ongeveer 24-48 uur voordat al het vocht van het vlees bevriest. Als het vocht volledig bevroren is, voeg dan wat plakfolie toe als extra laag om te voorkomen dat er lucht bij het voedsel komt.

Houdbaarheid visinvriezing

Vervolgens moet de vis worden gekoeld op 8 graden Celsius of lager om zo de houdbaarheid te verhogen. Als de vis in de vriezer wordt bewaard, zal het bij 0 graden Celsius ongeveer 9-12 maanden en bij -18 graden Celsius ongeveer 6-8 maanden houdbaar blijven. Het invriezen van vis is geschikt voor een breed scala aan voedingsmiddelen, waaronder krab, garnalen, kreeft, forel, makreel, paling, tonijn, ansjovis, etc. Met de juiste voorzorgsmaatregelen is vis eenvoudig te invriezen en kan het vele malen langer vers blijven dan vers opgegeten vis.

Conclusie

Vis invriezen is een handige methode om voedsel te conservering die al geruime tijd wordt gebruikt en is verdeeld in een breed scala aan voedsel. De houdbaarheid hangt af van verschillende factoren, zoals de temperatuur waarin de vis wordt bewaard. Als goed wordt opgelet, kan de vis langere tijd vers blijven. Als je vis wil invriezen, is het belangrijk om snel te koelen en goed om te gaan met de juiste verpakking van het voedsel.

Plaats een reactie