Houdbaarheid van vitaminepillen

Wat zijn vitaminepillen?

Vitaminepillen zijn supplementen die je inneemt om bepaalde vitamines en mineralen bij te vullen. Ze bevatten vitamines zoals foliumzuur, calcium en vitamine B12, maar ook mineralen, kruiden of plantenextracten. Vitaminepillen worden meestal verkocht in flessen met een vast aantal tabletten of capsules. Er zijn veel verschillende soorten vitaminepillen, Kruidvat is een voorbeeld van een merk dat vitaminepillen verkoopt.

Houdbaarheid van vitaminepillen

Vitaminepillen zijn meestal redelijk stabiel en hebben een vrij lange houdbaarheid. Ze houden zo’n 2 jaar, soms zelfs langer, op een koele en droge plaats. Dit geldt voor de meeste flessen vitaminepillen, net als deze die je bij de apotheek of drogist aanschaft. De vervaldatum of de “best before” datum is meestal 2 jaar na de fabricagedatum.

Naast deze warmte- en luchtbestendige vitaminepillen zijn er ook zuigtabletten, gomtabletten en kauwtabletten. Deze zijn niet bestand tegen warmte en lucht, waardoor ze een veel kortere houdbaarheid hebben. Zuigtabletten bijvoorbeeld, kunnen een smaak en kleur verliezen als ze worden blootgesteld aan luchtoxidatie of hitte. Hierdoor verliezen ze hun werkzaamheid en kan het gifstoffen bevatten.

Waarom is het belangrijk om de houdbaarheid daarvan te weten?

Het is belangrijk om de houdbaarheid van vitaminepillen te weten omdat deze na verloop van tijd hun werkzaamheid verliezen. Wanneer vitaminepillen verouderd zijn, kunnen ze een smaak en kleur verliezen. Ze kunnen zelfs onveilig zijn als ze blootgesteld zijn aan luchtoxidatie of hitte. Vitaminepillen moeten altijd worden bewaard volgens de instructies op de verpakking om te zorgen dat ze zo effectief mogelijk zijn.

Het is ook belangrijk om te controleren of de fles vitaminepillen nog goed gesloten is. Als de fles is geopend, kan lucht binnendringen, waardoor de pillen sneller bederven. Had de fles toegankelijk been voor vocht, licht of warmte, dan kunnen de pillen een smaak en kleur verlies hebben. Dan kan het onveilig zijn om de pillen te gebruiken.

Conclusie

Vitaminepillen hebben in het algemeen een lange houdbaarheid, tot 2 jaar, op een koele en droge plaats. Er zijn echter verschillende andere vormen van vitaminepillen, zoals zuigtabletten, gomtabletten en kauwtabletten, die een veel kortere houdbaarheid hebben. Het is belangrijk om de houdbaarheid ervan te weten om ervoor te zorgen dat je de pillen veilig en effectief kunt gebruiken. Controleer altijd de vervaldatum of de “best before” datum of de fles goed gesloten is en bewaar de vitaminepillen op een droge, koele plaats.

Plaats een reactie