Houdbaarheid van vlees in de koelkast

Veel betekent het dat je vlees in de koelkast bewaart. In deze gids komen we te weten hoe lang vlees in de koelkast houdbaar is, welke soorten vlees je kunt bewaren en wat je eraan kunt doen om de levensduur te verlengen.

Wat is vlees?

Vlees is een voedingsmiddel dat wordt gemaakt van voornamelijk dierlijk eiwit, dat wordt gevonden in zoogdieren zoals varkens, runderen, kippen, geiten en schapen. Er zijn vele verschillende delen van deze dieren die kunnen worden gegeten als vlees, van varkensvlees tot rundvlees tot kip, en ook vele verschillende manieren van vlees bereiden. Al deze vleessoorten kunnen worden bewaard in de koelkast.

Houdbaarheid van vlees in de koelkast

Vlees kan in de koelkast worden bewaard voor maximaal vijf dagen na aankoop. Tussen de 2 en 7 graden Celsius is de beste omgeving om vlees te bewaren, omdat het de groei van bacteriën die vleesbederf veroorzaken tegengaat. Als je het vlees bewaart in een ongeopende verpakking, zal het langer houdbaar zijn dan als je het openmaakt. Na openen moet je het vlees binnen 2 dagen opeten.

Hoe kun je vlees bewaren in de koelkast?

Het is belangrijk om vlees goed te bewaren in de koelkast. Het beste is om alle rauwe producten goed afgepakt en verpakt in de koelkast bewaard. Als je vlees in schijven hebt gesneden, omsluit het dan aan de luchtzijde in aluminiumfolie of plasticfolie. Plaats ook andere vleesproducten boven ieder ander voedsel, zodat er geen vlees in aanraking komt met andere etenswaren. Als je een diepvriezer hebt, zal het vlees daar nog langer houdbaar zijn. Rundvlees en kip hebben daar meestal nog tot 8 maanden houdbaarheid, varkensvlees tot 6 maanden en gehakt tot 4 maanden. Als je de diepvriezer serveert, dan moet je het vlees binnen 24 uur consumeren.

Welke soorten vlees zijn houdbaar in de koelkast?

Vers vlees kan worden bewaard in de koelkast tussen maximaal vijf dagen, zoals hierboven beschreven. Afhankelijk van de soort, kan de levensduur afwijken. Vers vlees zoals kip, varkensvlees, rundvlees en gehakt kunnen enkele dagen bewaren in de koelkast. Vers varkensvlees, rundvlees en gehakt moetenwel binnen een aantal dagen worden geconsumeerd. Rauwe worst kun je ook in de koelkast bewaren, maar deze behoudt de smaak het best als je hem binnen een paar dagen eet. Verse vis kan ongeveer twee dagen in de koelkast houdbaar blijven. Als je eenmaal kant-en-klaar gekochte producten hebt, zoals kant-en-klaar gehakt of al gekookte worst, dan kan de houdbaarheid verschillen afhankelijk van het merk en het etiket. In het algemeen blijven deze twee dagen goed in de koelkast en hetzelfde geldt voor al gesneden vlees dat je koopt bij de slager.

Hoe maak je vlees langer houdbaar in de koelkast?

Er zijn een aantal tips om ervoor te zorgen dat je vlees zo vers mogelijk blijft, langer houdbaar in de koelkast. Allereerst moet je alleen het vlees kopen dat je nodig hebt, omdat je het dan al binnen een week of twee op kunt eten. Zeef het vlees vooraf goed door schoon water en droog het goed af met keukenpapier. Als je het vlees wilt bevriezen, doe dit dan direct na aankoop en bevries het met een schone, droge doek. Voordat je het vlees klaarmaakt, verwijder dan alle eventueel aanwezige gristen. Plaats het vlees afgedekt in de koelkast en plaats de rokerige producten, zoals ham of bacon, bovenop om andere producten te beschermen. Als je vlees over is, verpak het dan direct goed af, maar vermijd plasticfolie, want dit bevordert bacteriële groei. Tot slot, als je het vlees verwarmt, verwarm het dan tot 70 graden Celsius en plaats het in een warme oven om het vlees te consumeren.

Conclusie

Om vlees langer houdbaar te maken in de koelkast, is het belangrijk om het goed te verpakken, goed af te spoelen en bevroren te bewaren als dit mogelijk is. Vlees kan maximaal vijf dagen houdbaar zijn in de koelkast en het is belangrijk om de verpakking te lezen zodat je weet hoe lang het vlees houdbaar is. Al met al is het belangrijk om goed op te letten bij het beheersen van de houdbaarheid van vlees in de koelkast.

Plaats een reactie