Houdbaarheid van vlees uit de vriezer

Vlees uit de vriezer wordt in veel moderne huishoudens gebruikt. De voordelen zijn duidelijk te zien: het vlees is langer houdbaar, je bent niet gebonden aan seizoensproducten en kunt het eenvoudig thuis opslaan. Maar hoe lang is vlees uit de vriezer dan precies houdbaar?

Hoe lang is vlees houdbaar in de vriezer?

Het antwoord op deze vraag is: het hangt ervan af, wat voor vlees je precies hebt. Rauwe vleeswaren zoals gehakt, varkensvlees, kip en rundvlees blijven ongekookt tot acht tot twaalf maanden in de vriezer houdbaar. Verpakte diepvriesfriet en -producten zijn meestal twee tot drie maanden houdbaar. Rauw vlees en vis, dat je binnen 24 uur hebt bevroren na aankoop, kan meestal maximaal een jaar in de vriezer houdbaar zijn. Als je het vlees eenmaal hebt gekookt, wordt de houdbaarheid zes maanden tot één jaar. Vlees dat je langer dan één jaar in de vriezer hebt, zoals heel oud, verpakt vlees, moet je slechts kort opwarmen – niet heet – en direct opeten.

Wat is vriesvlees?

Vriesvlees is een universele naam voor het diepvriesvlees dat te koop is in alle supermarkten en is volledig bewaard vlees dat vaak is ingevroren op het moment dat het door de slagerij wordt verkregen. Het mag niet ontdooien voordat je het aan het koken bent. Vriesvlees is net als andere vleeswaren, maar het is gecontroleerd op versheid door de slagerij en het alvast portioneren dergelijke, voorgevormde of geleverd in plastic folie of bakken. Vriesvlees kan van varkens-, rund- of kippenvlees zijn.

Wat kan ik met vriesvlees?

Vriesvlees is meestal goedkoop en veel mensen kopen het voor het gemak ervan. Het kan worden gebruikt in vele verschillende gerechten. Vriesvlees is geschikt voor stoofpotten, ovengerechten, pasta’s en salades. Het kan ook worden gerookt, heetgebakken, gebakken of gegrild. Als je wat meer creatief bent, kun je vlees toevoegen aan veel verschillende gerechten en het maakt het ook mogelijk om veel verschillende vleeswaren te proberen die je anders waarschijnlijk niet zou kopen.

Tips over het bewaren van vlees in de vriezer

Als je vlees in de vriezer bewaart, blijft het langer vers. Om de versheid van het product te behouden, gebruik je een luchtdichte en waterdichte verpakking, zodat het vlees geen ongewenste smaak of geur kan krijgen. Bewaar het vlees ook in een koud, donker en vochtig milieu in de vriezer. Zorg ervoor dat je geen andere producten in de buurt legt die hun geur en smaak aan het vlees kunnen geven. Vermijd ook het invriestemperaturen boven 0° C, omdat de versheid van het vlees dan snel kan afnemen.

Vuistregels voor het bewaren van vlees

Als je je afvraagt hoe je vlees het beste kunt bewaren, geef je dan aan de volgende vuistregels:

  • Koop geen meer vlees dan je nodig hebt en bewaar al het overgebleven vlees in luchtdichte verpakkingen.
  • Laat het vlees afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het in de vriezer bewaart.
  • Label het vlees met de naam, hoeveelheid, datum van invriezen en het houdbaarheidsdatum.
  • Haal het vlees uit de vriezer ongeveer 30 minuten voordat je het gaat bereiden. <
  • Gebruik binnen een maand de gekochte verpakte diepvriesproducten.

Kortom, vlees uit de vriezer kan goed houdbaar zijn als je het op de juiste manier bewaart. Als je je aan de bovengenoemde vuistregels houdt, kun je het vlees eindeloos bewaren. Hoe langer je het in de vriezer bewaart, hoe langer het houdbaar is. Het is echter belangrijk dat je altijd de etiketinstructies en de houdbaarheidsdatum in de gaten houdt, omdat oververouderd vlees risico’s met zich meebrengt.

Plaats een reactie