Houdbaarheid van vlierbloesemsiroop

Vlierbloesemsiroop is een heerlijke zoete syruppige drank die gemaakt wordt van de bloemknoppen van de vlier. Ze is heerlijk als topping voor ijs, als topping voor yoghurt of op pannenkoeken, of je kunt het toegevoegd aan dranken of desserts. Vlierbloesemsiroop is een gezonde optie als je wilt genieten van zoetigheid zonder de schadelijke effecten van suiker. Als je het eenmaal hebt gemaakt, wil je het zo lang mogelijk bewaren, dus de vraag is: hoe lang is vlierbloesemsiroop houdbaar?

Wat is vlierbloesemsiroop?

Vlierbloesemsiroop is gemaakt van de bloemknoppen van de vlier, een plant die vaak groeit langs wegen, velden en bermen. De bloesemknoppen lijken erg op de vorm van een ster, en hebben een licht vleugje vanille- zoetigheid. Vlierbloesem kristalliseert als het gekookt wordt, waardoor het voornamelijk bestaan uit suikers zoals fructose, glucose, maltose en saccharose. Volgens studies heeft vlierbloesemsiroop ook voedingsvezels, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die goed zijn voor je gezondheid.

Hoe maak je vlierbloesemsiroop?

Vlierbloesemsiroop is gemakkelijk te maken met maar een paar stappen. Ten eerste moet je zo’n twee grenen vers vlierbloesem verzamelen (uiteraard desinfecteren, om bacteriën te voorkomen). Pluk de bloemknoppen van de takken en was de bloemen grondig. Dan voeg je de bloemknoppen toe aan wat water in een steelpan. Kook het mengsel en voeg suiker toe aan smaak. Na een paar minuten kOOKEN begint de siroop te stollen en krijgt het een zoete smaak. Je kunt de siroop in flesjes doen en bewaren in de koelkast tot maximaal twee weken.

Hoe lang is vlierbloesemsiroop houdbaar?

Hoewel vlierbloesemsiroop moeilijk bederfelijk is, zal de smaak na verloop van tijd wat verslechteren. De siroop is ongeveer 2 tot 3 maanden houdbaar bij kamertemperatuur, maar het is het beste om de siroop te bewaren in de koelkast. In de koelkast kan vlierbloesemsiroop ongeveer 6 maanden worden bewaard. Als je de siroop bewaart met keukenpapier, zal het zeker 2 jaar houdbaar zijn. Als de siroop gele kristallen krijgt, kunnen deze worden verwijderd, maar als het te vloeibaar is geworden en slappe kristallen heeft, is het het beste om het weg te gooien.

Conclusie

Vlierbloesemsiroop is een heerlijk en zoet syroop die je kunt toevoegen aan veel dranken en desserts. Als je de siroop eenmaal hebt gemaakt, is het verstandig om te weten hoe lang het houdbaar is. Meestal is vlierbloesemsiroop twee tot drie maanden houdbaar bij kamertemperatuur en kan het zes maanden in de koelkast worden bewaard. Als je de siroop met keukenpapier opslaat, kan de houdbaarheid tot twee jaar verlengen.

Plaats een reactie