Houdbaarheid van water

Water is het meest veelzijdige, gemakkelijk toegankelijke en meest geconsumeerde consumptiegoed van de mensheid. De houdbaarheid van het water dat we dagelijks gebruiken, of het nu thuis of op het werk is, is zeer belangrijk om onze gezondheid te waarborgen. In Nederland beschikken we over een zeer betrouwbare waterkwaliteit. Het gaat er niet alleen om dat het water veilig is voor het drinken, maar ook dat het water veilig gebruikt kan worden voor verschillende andere doeleinden. Water dat langer dan de aanbevolen periode gebruikt wordt, kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Hoe lang is water houdbaar?

Water dat gebruikt wordt voor consumptie-doeleinden, kan meestal tot 4 weken houdbaar blijven voor verdere consumptie. Bij rechtstreekse verwerking in een koelkast zou dit echter langer kunnen zijn, aangezien de omgevingstemperatuur lager is. Er wordt ook geadviseerd om het water iedere 4 weken te verversen. Dit is vooral van toepassing als het water wordt gebruikt voor het koken, of in een aquarium. Voor kraanwater raden experts aan om het binnen 24 tot 48 uur te gebruiken.

Wat is water?

Water is een chemische stof die bestaat uit twee elementen, zuurstof en waterstof. Het wordt ook wel H2O genoemd. In de natuur is water er in vele vormen, waaronder ijs, damp, grondwater of een oppervlakte-laag zoals het oppervlaktewater in meren, rivieren en zeeën. Water is noodzakelijk voor het leven op aarde, als bijvoorbeeld voor irrigatie, transport of goederen, energie, afvalmanagement en voor de productie van voedsel. Water is ook essentieel voor het vervoer van voedingsstoffen en het reguleren van de lichaamstemperatuur.

Wat kan je met water doen?

Water is een veelzijdig product waarvan er tal van toepassingen zijn. Water gebruik je voor het koken, maar je kunt het ook gebruiken voor het wassen van kleding of borden, het kweken van gewassen, het verzorgen van jouw tuin, het regelen van temperatuur in je huis, het opwekken van stroom en het duurzaam reinigen van oppervlakken. Ook kun je water gebruiken om een dierenpark of een park te bewateren in de zomer. Het is ook een belangrijk onderdeel van het milieu, omdat het helpt om te voorzien in watervoorraden, afvalwater, energie en stromen.

Hoe blijf ik op de hoogte van de waterkwaliteit?

De beste manier om de kwaliteit van je water te waarborgen is door periodiek de waterkwaliteit te laten controleren door een laboratorium. Dit wordt aangeraden als je water uit openbare bronnen te gebruiken, of als je gevoelig bent voor bepaalde ziekten. Watermonsters kunnen worden genomen door professionals met behulp van specifieke tools, waarmee kleinste verontreinigingen, deeltjes en stoffen kunnen worden herkend. Je kunt ook waterkwaliteitsinformatie vinden op de website van je lokale overheid. Trek ook altijd de informatie in over de producten die je gebruikt, zoals filter- en desinfectiesystemen, om er zeker van te zijn dat je kunt vertrouwen op de kwaliteit van je water.

In Nederland gaan we er vanuit dat het water dat we dagelijks gebruiken veilig is voor consumptie. Toch is het belangrijk dat je je bewust bent van de houdbaarheid van water en je voorzorgsmaatregelen treft om er zeker van te zijn dat je gezond water gebruikt met een lange houdbaarheid.

Plaats een reactie