Houdbaarheid van wijn na openen

De houdbaarheid van wijn na het openen ervan is een belangrijk onderwerp voor wijnliefhebbers. Weinig mensen beseffen echter hoe belangrijk het is om correct met open wijn om te gaan, want het kan verminderen of zelfs geen invloed hebben op de smaak van de wijn. Hoe weet je echter hoe lang jouw open wijn houdbaar is? Hier vertellen we je alles wat je moet weten over de houdbaarheid van wijn na het openen ervan.

Wat is houdbaarheid van wijn na openen?

De houdbaarheid van wijn na het openen, ook wel bekend als ‘recente open staat’, is de tijd nadat de fles voor de eerste keer is geopend. De gesanctioneerde tijd die wijn in recente open staat houdbaar is, is afhankelijk van het type wijn. Huiswijnen, zoals rode en witte bottelingen, kunnen langer goed blijven dan koolzuurhoudende wijnen zoals rosé en mousserende wijnen.

Hoe lang is open wijn houdbaar?

Wijn met etiketten die ‘kortstondig bewaard hoeft te worden na opening’ of ‘direct na opening consumeren aanbevolen’ tonen aan dat het optimaal wordt geconsumeerd binnen 3 dagen na het openen van de fles. De best beschikbare optie die je hebt is het drinken van je wijn direct nadat je de fles opent, maar je kunt het goeddoen in de vaatwasser en het up to 2 dagen bewaren.

Daarnaast zijn ook zwaargerijpte rode wijnen met etiketten die aangeven ‘Binnen 3-7 dagen na opening consumeren aanbevolen’ iets langer houdbaar. Als je de kurk vervolgens terugstop in de fles en deze in de koelkast bewaard, kan deze langer dan een week goed blijven. Dit is een optie voor wijnliefhebbers die van plan zijn om een portie wijn over meerdere avonden te drinken. Ook is het verstandig om het om te schenken in een karaf of kannetje om te voorkomen dat je dezelfde kurk te vaak verwijdert.

Wat is de beste manier om open wijn te bewaren?

De best manier om open wijn te bewaren is door het af te sluiten met een goede kurk en het in de koelkast te leggen. In de kou verandert de smaak van de wijn niet zo snel. De fles moet ook op zijn zij liggen zodat alle wijn met de kurk in contact blijft. Hoewel wijn in het algemeen optimaal geserveerd wordt bij kamertemperatuur, kun je door het in de koelkast te bewaren de smaak langer tentoonstellen.

Een andere manier om de smaak langer intact te houden, is door het bijvullen van de fles met behulp van een handmatig vacuümpompje. Dit werkt door het verwijderen van lucht (oxygen) uit de fles zodat het ongerijpte wijn met behoud van smaak in de fles achterblijft. Hierdoor wordt de levensduur van de wijn significant verlengd. Kies voor een goede kwaliteit vacuümpomp als je kiest voor deze optie.

Hoe vaak kan je een kurk uit de fles verwijderen?

Het is niet aan te raden om vaak de kurk uit de fles te verwijderen. Elke keer dat je de kurk uit de fles verwijdert, komen er meer zuurstof, vocht en viezigheid in contact met de wijn. Een kurk met een goede afsluiting zal een aantal daarvan tegenhouden, maar het herhalen van dit proces kan de kwaliteit van de wijn snel verminderen. Kies daarom voor de andere opties, zoals het bijvullen van de fles of het gebruik van een vacuümpomp.

Conclusie

De houdbaarheid van wijn na opening is afhankelijk van het type wijn. Terwijl huiswijnen langer goed blijven, hebben koolzuurhoudende wijnen slechts een beperkte houdbaarheid na opening. Wijn met etiketten die ‘kortstondig bewaard hoeft te worden na opening’ of ‘direct na opening consumeren aanbevolen’ tonen aan dat de optimale consumptietijd binnen 3 dagen na het openen van de fles ligt. Hoewel het raadzaam is de wijn direct na opening te drinken, kun je de kurk erop laten en de wijn in de koelkast bewaren als je maar een klein portie wijn consumeert. Zwaargerijpte rode wijnen die aangeven ‘Binnen 3-7 dagen na opening consumeren aanbevolen’ kunnen iets langer goed blijven.

De beste manier om open wijn te bewaren is door het af te sluiten met een goede kurk en het in de koelkast te leggen. Voorkom het vaak verwijderen van de kurk uit de fles omdat dit de kwaliteit van de wijn kan verminderen. Een andere optie is het bijvullen van de fles met behulp van een vacuümpomp, deze kan de levensduur van de wijn significant verlengen. Onthoud dat de houdbaarheid van open wijn erg belangrijk is voor de smaak ervan, dus experimenteer met veilige methoden om het te bewaren en voorkom verspilling van wijn!

Plaats een reactie