Houdbaarheid van witte wijn na openen

Soms is het lastig om te weten hoe lang witte wijn houdbaar is nadat je hem hebt geopend. Witte wijn wordt meestal één tot twee dagen na opening maximaal houdbaar gehouden. Deze houdbaarheid kan aan veranderen afhankelijk van de manier waarop je de wijn bewaart. In dit artikel gaan we in op de verschillende aspecten van de houdbaarheid van witte wijn na openingen.

Wat is witte wijn?

Witte wijn is een soort wijn die wordt gemaakt met witte druiven. Witte druiven worden geperst zodat alleen het sap overblijft, waarna de gistingsproces begint. Witte wijn wordt meestal gemaakt met alle types witte druiven, maar er kan ook gekozen worden voor het gebruik van een bepaalde druivensoort, wat de smaak van de wijn beïnvloedt. Witte wijn en rode wijn worden doorgaans geserveerd als een aperitief of als drank bij een maaltijd. Witte wijnen worden vaak geserveerd bij lichte maaltijden, zoals vis, schaaldieren en salades.

Hoe lang is witte wijn na opening houdbaar?

Gewoonlijk is witte wijn na opening ongeveer 1-2 dagen houdbaar. Echter, witte wijn kan langer houdbaar blijven als je het goed bewaart. Om maximaal gebruik te maken van het aroma en de smaak, is het het beste om de wijn binnen 24 uur na opening op te drinken. Witte wijn kan gebruikt worden om voorgerechten mee te bereiden, bijvoorbeeld als basis voor een saus. Omdat de smaken en aroma’s van de wijn ook in de maaltijd worden meegenomen, is het beter om de wijn zo vers mogelijk te gebruiken.

Hoe witte wijn het beste bewaren?

Om ervoor te zorgen dat je wijn zo lang mogelijk goed blijft, is het belangrijk de juiste manier van opslaan te gebruiken. Witte wijn is het beste op te slaan op een koele, donkere plek, zoals een keldertemperatuur (rond de 13°C). Daarnaast is het belangrijk dat wijn afgesloten wordt of enigszins afgesloten. Voor fotografen, zoals witte wijnflessen, is een schroefdop of een regulariteit het beste. Flesjes met schroefdop of een standaard maten houden de lucht tegen en houden de wijn langer fris.

Voordelen van het bewaren van witte wijn na opening

Hoewel witte wijn het beste op korte termijn wordt gedronken, zijn er een aantal voordelen aan het bewaren ervan nadat de fles is geopend. Ten eerste kun je de rest van de fles bewaren voor later gebruik. En ten tweede kun je je kosten beheersen, omdat je minder flessen hoeft te kopen. Als je wijn langer wilt houden, kun je overwegen om hem te verdunnen met wat water en/of vers fruit voor sneller resultaat. Ook kun je een glas wijn na het opschenken afdekken met plastic folie om het te behouden totdat je het wilt opdrinken.

Conclusie

Om te weten hoe lang witte wijn na opening houdbaar is, is het belangrijk om de juiste manier van opslaan te kiezen. Door de wijn in een schone, gesloten fles op een koele, donkere plaats te bewaren, kan dit de houdbaarheid sterk verlengen. Als alternatief kun je witte wijn verdunnen met water en/of vers fruit om de smaak langer fris te houden. In beide gevallen is het belangrijk om de wijn binnen 24 uur na opening op te drinken om de smaak en het aroma optimaal te benutten.

Plaats een reactie