Houdbaarheid van zelfgemaakt ijs

De zomer is begonnen en daarom is een heerlijk ijsje geen overbodige luxe. Gelukkig kun je nu thuis eenvoudig lekkere ijsjes maken met de ingrediënten die je in huis hebt. Maar ook als je zelfgemaakt ijs hebt gemaakt, zou je willen dat je ijs lang genoeg houdbaar is zodat je het kunt opslaan voor een dag dat je geen zin hebt om er weer een te maken. Maar hoe lang is zelfgemaakt ijs precies houdbaar?

Wat is zelfgemaakt ijs?

Zelfgemaakt ijs is precies wat het klinkt, hiermee bedoelen we ijs dat je thuis hebt gemaakt met ingrediënten die je in huis hebt. Het vaakst wordt ijs gemaakt met suiker, melk, eieren en room. Deze ingedienten worden tot een glad mengsel gemaakt waarbij je kunt variëren met smaakmakers zoals bijvoorbeeld zout, vanille, verschillende vruchten, honing of chocolade. Nadat het mengsel is gemaakt, wordt het in de ijsmachine gedaan, waar het rond geschud wordt in een diepvrieslaag. In de meeste gevallen kun je de ijsmachine vervolgens uitzetten en het ijs mengen tot het de gewenste consistentie heeft.

De houdbaarheid van zelfgemaakt ijs

De houdbaarheid van zelfgemaakt ijs verschilt sterk afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt. Wanneer je ijs maakt met melk en eieren, zal het in de koelkast maximaal drie dagen houdbaar zijn. Als je het ijs echter in de vriezer bewaart, kan het bijna tot een jaar houdbaar blijven.

Het eenvoudigste manier om het ijs langer houdbaar te maken, is door het toe te voegen alcohol aan het recept. Dit type alcohol wordt meestal gebruikt voor het maken van ijs, dat gemakkelijk je keukenkoelkast in kan. Als je dit type ijs hebt gemaakt, kan het in de koelkast maximaal een maand houdbaar blijven.

Als je niet van alcoholhoudende ijsjes houdt, kun je altijd zuivelproducten gebruiken om het ijs langer houdbaar te maken. Voeg bijvoorbeeld yoghurt, kwark of room toe om het ijs een langere houdbaarheid te geven. Het voordeel hiervan is dat het ijs ook nog eens lekkerder smaakt. Deze combinatie is echter alleen maar enkele dagen houdbaar in de koelkast.

Hoe je zelfgemaakte ijs het best kunt bewaren

Zelfgemaakt ijs is het beste op kamertemperatuur te eten, maar als je het langer wilt bewaren is het het beste om het in de vriezer te bewaren. Je kunt het beste de ijsjes in één laag in de vriezer invriezen, zodat ze niet verhaken of aan elkaar vastvriezen. Verpak het ijs daarnaast in geschikte plastic bakjes of folie om het langer houdbaar te maken.

Op die manier blijft het ijs tot wel een jaar houdbaar, maar let op, het kan wel iets aan smaak en textuur inboeten. Snelvriezen is dus de beste optie als je zelfgemaakt ijs zo lange mogelijk houdbaar wilt houden. Kortom, als je zelfgemaakt ijs wilt bewaren, zorg er dan voor dat je het in de vriezer invriest en het goed verpakt.

Plaats een reactie