Zelfgemaakte soep is super smaakvol én gezond en je kunt er op verschillende manieren eindeloos mee variëren. Uiteraard wil je dat de soep ook zo lang mogelijk houdbaar is, zodat je er langer van kunt genieten. Maar hoe lang is de houdbaarheid van zelfgemaakte soep eigenlijk?
Zelfgemaakte soep is, in tegenstelling tot soep die je in een kant-en-klare bak of blik koopt, niet conserveringsmiddelen. Daarom heeft de soep een kortere houdbaarheid dan de soep uit een bak, die doorgaans maanden houdbaar is. Maar, als je de juiste soepmaaktips volgt, hoeft dat jouw plezier in zelfgemaakte soep zoals je die graag eet niet in de weg te staan. Pak je geen extreme maatregelen door het direct invriezen van de verse soep, dan kan de soep een paar dagen houdbaar blijven.
Houtbaarheidsduur zelfgemaakte soep
Kan je een zelfgemaakte soep maximaal twee dagen bewaren in de koelkast? Of gaat het langer? De houdbaarheid hangt namelijk van vele, verschillende factoren af zoals het type soep, het mengsel, ingrediënten, de bereiding ervan en de opslag.
Kijk goed naar de ingrediënten die je gebruikt voor de soep. Als je bijvoorbeeld stukjes vlees of gevogelte in de soep hebt verwerkt, maar ook smaakmakers zoals ui of knoflook, dan duurt de soep maximaal twee dagen als je hem in de koelkast bewaart. Kook je een vegetarische soep, dan kan hij net wat langer meegaan.
Soep bewaren
Als je wat soep over hebt, kun je die het beste direct in een afgesloten bakje of in de originele bak of khlo gebruiken; als die nog niet helemaal leeg is. Laat de soep afkoelen en vervolgens afdekken met een dampafvoerend plasticfolie dat is bedoeld voor het bewaren van levensmiddelen. Dit is vele malen beter dan een algemeen plasticfolie dat je zo in de winkel kunt kopen. Afgedekt met deze speciale folie kan de soep ongeveer 4 dagen in de koelkast bewaard worden.
Als het bakje niet voorverpakt is, moet je de soep zo veilig mogelijk bewaren om bacteriële besmetting te voorkomen. Dek de soep af met bakpapier of plasticfolie met dampafvoer, maar let erop dat je het goed afsluit. Zorg dat je geen dampen of afdekmateriaal gebruikt dat rechtstreeks in contact staat met het voedsel. Anders kan de soep verontreinigd raken.
Soep invriezen
Als je een grote hoeveelheid soep hebt gemaakt en je weet zeker dat je het binnen twee tot drie dagen allemaal op zal eten, dan kun je het invriezen. Dit is een effectieve manier om de houdbaarheid langer te bewerkstelligen. Soep uit de diepvries is, als je het goed verpakt, maximaal zes maanden houdbaar. Wanneer je de gekookte soep eerst in een lage temperatuur laat afkoelen, en deze vervolgens verpakt in een luchtdichte bak of vrieszak, vermijdt je dat het ijs kristallen vormt. Je kunt ook porties invriezen in aparte containers, als je alleen een paar koppen soep wilt eten.
Als je de soep uit de diepvries wilt ophalen, ontdooi deze dan voor je hem gaat opwarmen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de soep in een luchtige, afgedekte kom in de koeling plaatsen en deze laten ontdooien. Als het eenmaal is ontdooit, zet het op lage temperatuur op om er zeker van te zijn dat alle bacteriën worden gedood.
Zelfgemaakte soep
Kortom, als je zorgvuldig omgaat met het maken en bewaren van zelfgemaakte soep, kun je er langer van genieten. De houdbaarheid varieert uiteraard van soep tot soep, maar de soep kan maximaal 4 dagen bewaard worden in de koelkast of zelfs 6 maanden in de diepvries. Je kunt de soep diverse dagen genieten als je gebruik maakt van passende materialen voor het verpakken en bewaren ervan, zonder dat je in hoeft te leveren aan kwaliteit.