Zonnebrand is een must ter bescherming tegen verbranding door uv straling van zonlicht, maar eenmaal aangeschaft houdt het helaas niet eeuwig. Zo heeft elk type zonnebrandproduct een andere houdbaarheid, waar je rekening mee moet houden om je volledig te kunnen beschermen tegen de gevolgen van de zon. Hoe lang zonnecreme precies houdbaar is, hangt af van het product en de wijze waarop je het product gebruikt en bewaart. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de houdbaarheid van zonnebrand.
Wat is zonnebrand?
Zonnebrand is een crème die je kan gebruiken als bescherming tegen de schadelijke uv straling van de zon, die schade kan veroorzaken aan je huid. Er zijn verschillende soorten zonnebrand die je gebruiken kan, afhankelijk van je huidtype. Daarnaast zijn er zonnebrandproducten met verschillende SPF waarden, die je dekeuze laten in de bescherming tegen uv straling die je kiest. De SPF waarde bepaalt de mate waarin de crème je huid beschermint tegen uv straling. De meeste zonnebrandproducten bevatten een combinatie van zonfilters die zorgen voor een evenwichtig en effectieve bescherming. Bij het gebruik van zonnebrand is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je je huid goed bedekt om maximale bescherming te krijgen.
Hoe lang is zonnebrand houdbaar?
Zonnebrand is een product dat een beperkte houdbaarheid heeft. Deze houdbaarheid hangt af van de verschillende componenten waaruit het product bestaat. Allereerst de zonfilter, dat is wat erin zit om je huid te beschermen. Deze ingrediënten zijn houdbaar voor twee jaar als je het product op de juiste wijze bewaart. Maar, er zijn ook andere componenten in zonnebrand zoals conserveringsmiddelen dat ervoor zorgen dat de houdbaarheid langer is, tot wel twee- of drie jaar na de aankoop. Het is belangrijk om het product te bewaren volgens de aanwijzingen op de verpakking en op te maken binnen twee- of drie maanden na opening.
Hoe bewaar je zonnebrand het best?
Zonnebrand dien je op de juiste wijze te bewaren, om ervoor te zorgen dat het zo goed mogelijk bescherming biedt. Zonnebrand moet je bewaren op een koele, donkere plaats. Vermijd direct licht, warmte en vocht. Zorg ervoor dat het product in een afgesloten verpakking is wanneer je het niet gebruikt. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat het product helemaal dicht is wanneer je het niet gebruikt en niet langer dan twee- of drie maanden na dat de verpakking geopend is.
Wat doe je als de zonnebrand verouderd is?
Als je zonnebrand verouderd is, is het zeker niet slim om dit op je huid aan te brengen. Als de zonnecreme de vervaldatum bereikt heeft, of als het langer dan twee- of drie maanden geopend is, moet je het zeker weggooien. Je dient geen vervallen zonnebrand op je huid te smeren omdat het niet meer effectief is. Het gebruik van verouderde zonnebrand kan schade of huidirritaties veroorzaken. Datzelfde geldt voor verkleurde of ranzige zonnebrand die je beter ook weg kan gooien.
Conclusie
Zonnebrand is een must voor wie het buiten aan het genieten is van het weer. Maar, zoveel zon kan zijn risico’s met zich meebrengen. Om je huid zo goed mogelijk te beschermen tegen de gevolgen van de zon is het belangrijk dat je altijd goede zonnebrand gebruikt. Om ervoor te zorgen dat je zonnebrand optimaal blijft werken is het belangrijk dat je weet hoe je het product moet bewaar. Zonnebrand is alleen houdbaar tot twee- of drie jaar na aankoop als je het op de juiste manier bewaart. Wees extra voorzichtig bij het bewaren en gebruiken van zonnebrand, zodat je zo goed mogelijk beschermd blijft tegen de schadelijke effecten van de zon.